Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een lijst met de meest gestelde vragen en hun antwoorden over een jaar als Organisatiecommisse (OC) bij de Batavierenrace. Staat je vraag er niet tussen of wil je meer weten? Bel dan naar 053-489 3787 (Enschede) 024-3615876 (Nijmegen) of stuur een mail naar interesse@batavierenrace.nl.

Hoe kun je een jaar lang bezig zijn met het organiseren van een wedstrijd?
De Batavierenrace is niet zomaar een wedstrijd, het is het grootste studentenevenement van Nederland. Ruim 8.500 studenten verplaatsen zich lopend(!) van Nijmegen naar Enschede. Hiervoor moeten wij 175 km route veilig stellen voor lopers en vrijwilligers, beheren wij tijdens de race een eigen radionetwerk, beheren wij ons eigen tijdregistratiesysteem en wordt er live verslag uitgebracht van de race via radio en televisie. Ervoor zorgen dat alle materialen en personen op de juiste plek en tijd zijn en het evenement dat zich steeds verplaatst maakt het tot een logistiek hoogstandje. Elk jaar doen er zich weer nieuwe ontwikkelingen voort waardoor dit plan elk jaar aangepast moet worden. Dit zelf uitzoeken en hierdoor leren hoe je de Batavierenrace organiseert is daarin de meest tijdrovende bezigheid.

Daarbij moet alle informatie op de juiste manier worden gecommuniceerd naar de 8500 deelnemers en meer dan 750 vrijwilligers. Vergeet echter niet dat de Batavierenrace betaalbaar moet blijven voor deelnemers en een grote bijdrage van sponsoren nodig is. Het onderhouden van contacten met en zoeken naar nieuwe sponsoren is daarin een tijdrovende taak.

Hoeveel tijd kost een jaar organiseren?
Je OC jaar loopt van september tot september het jaar erop. De verspreiding van je werkdruk is afhankelijk van je takenpakket. Over het algemeen is de werkdruk in maart en april het hoogst vanwege het naderende evenement. Het is mogelijk om een fulltime of een parttime functie te bekleden binnen de organisatie. Bij een fulltime functie moet je denken aan 40 uur per week, bij een parttime functie is dit ongeveer 20 uur per week. Ook dit is afhankelijk van je takenpakket. In de 50e OC zaten drie parttimers en zes fulltimers.

Ontvang je studiepunten voor een OC jaar?
Nee, je ontvangt geen studiepunten. Tenzij je een bestuursminor wil volgen, hieraan kun je dan de organisatie van de Batavierenrace koppelen.

Ontvang je een financiële vergoeding?
Ja, het is mogelijk een activismebeurs aan te vragen bij jouw onderwijsinstelling. De hoogte van de beurs is afhankelijk van de onderwijsinstelling en het aantal uur dat je werkt. Ook worden de onkosten die je maakt voor de Batavierenrace vergoed, bijvoorbeeld reiskosten.

Moet je student zijn in Enschede of Nijmegen voor de OC?
Nee, dat is niet nodig. De voorzitter van de 45e OC studeerde in Utrecht, de secretaris van de 44e OC in Amsterdam en de secretaris van de 49e in Wageningen. Je hoeft niet bang te zijn om naar een stad te vertrekken waar je nog niemand kent want je valt in een warm nest bij de Batavierenrace.

Moet ik ervaring hebben in het organiseren van een evenement?
Nee deze heb je niet per se nodig. De Batavierenrace bestaat al 50 jaar en gedurende deze jaren is er veel kennis opgedaan in het neerzetten van dit evenement. Deze kennis is vastgelegd in een ruim aantal draaiboeken die je houvast bieden om dit te organiseren. Enthousiasme en doorzettingsvermogen is veel belangrijker dan ervaring.

Die race is al 50 jaar hetzelfde, daar kun je toch niets van jezelf in stoppen?
Oja zeker wel! De 45e OC heeft bijvoorbeeld de centrumetappe toegevoegd aan de race waardoor de race nu in het centrum van Nijmegen start in plaats van op het sportcentrum van de universiteit. Zo heeft de 50e OC bijvoorbeeld veel gewerkt aan digitalisatie en hebben ze een nieuw goeddoel geïntroduceerd. Natuurlijk kun je ook de naam van de Batavierenrace gebruiken om een extra kleiner evenement in jouw jaar te organiseren. Het principe van de race zal uiteindelijk hetzelfde blijven. Het is juist de uitdaging om iets van jezelf in de race te stoppen dat nog tientallen jaren meegaat.

Moet ik de Batavierenrace ooit gelopen hebben om het zelf te organiseren?
Nee dat is niet noodzakelijk. De Batavierenrace is zo groot dat je niet alles kunt weten, zelfs al heb je deze vaker gelopen. Dit geeft je juist de vrijheid creatiever te denken dan de bestaande oplossingen. Uiteindelijk kun je natuurlijk altijd gebruik maken van de vastgelegde kennis van eerdere edities.

Staat het goed op je CV?
Jazeker! In een OC jaar leer je ontzettend veel over samenwerken, contact hebben met veel verschillende partijen en het leren omgaan met verantwoordelijkheden. Op veel van deze punten wordt je niet uitgedaagd tijdens je studie, dit zorgt ervoor dat je in een OC jaar veel kennis en eigenschappen ontwikkelt die je niet leert tijdens je studie. Daarnaast zijn er steeds meer jongeren die een diploma behalen in het hoger onderwijs en is het steeds belangrijker dat je je kunt onderscheiden van anderen. Een bestuursjaar is daar een heel (leuk) en goed middel voor.